מולדתו של הסלרי - האזור הים-תיכוני. היום ידועים כ-20 סוגים שונים של סלרי. צמח זה גדל בכל מקומות בעולם למעט אנטרקטיקה.

סלרי ידוע מימי קדם.

הסלרי היה נחשב לצמח מביא מזל, לכן נהגו לתלותו לצד דלת הכניסה.

ביוון העתיקה השתמשו בסלרי כדי לייפות את הציון על קברי המתים וכן השתמשו בו לזר ניצחון במשחקים הנמאיים.

אצל היוונים והרומאים היה נחשב הסלרי לצמח קדוש ומרפא.

לעומת הייוונים והרומאים, במצרים העתיקה סלרי היה נחשב לסמל של עצב ומוות. קברו של פרעה תות ענח' אמון היה מקושט בעלי סלרי.

באירופה עד למאה ה-XVII סלרי שימש רק כצמח מרפא ו/או דקורטיבי. רק במאה ה-XVII הוא נכנס לסל הירקות. כבר ביוון העתיקה הסלרי מוזכר בכתבים רפואיים רבים. הסלרי נחשב אז לתרופה יקרת ערך, המומלצת לחולי לב, דלקת פרקים ופודגרה. היפוקרטס מאד החשיב אותו בכלל ובתור משכך כאבים - בפרט. היפוקרטס המליץ על סלרי כמזון מחזק, מסיר עייפות, שומר על בריאות תקינה, מנקה, מרגיע עצבים ומשפר שינה.

בתקופת רומא, הופק מזרעי הסלרי משקה אלכוהולי, אותו צרכו הרומאים כדי להגדיל את הפוריות ואת היכולות הספורטיביות. אותו משקה רופאים רומאיים נתנו גם לילדים כדי שיגדלו מהר יותר ולמתבגרים - כדי לעזור להם בתופעות הנלוות לגיל ההתבגרות.

גם במזרח הסלרי היה ידוע כצמח מרפא.

רופאים בהודו העתיקה, בטיבט העתיקה ובסין העתיקה השתמשו בסלרי לטיפול בסרטן (וד"א יש מחקרים שמצאו לפחות 8 חומרים אנטי-סרטניים בסלרי) ובמיץ סלרי - כטיפול נגד ההקאות.

אבן סינא השתמש בסלרי לטיפול בבעיות קיבה, מעיים, שלפוחית השתן וכליות ולטיפול במיימת ונפיחות הבטן.

לאמריקה הסלרי הגיע רק במאה ה-XIX ומצא את שימושו במטבח, בקוסמטיקה וברפואה גם יחד.

הסלרי מכיל כמות אדירה של מזינים. יש בו אשלגן, אבץ, סידן, ברזל, זרחן, אבץ, מגנזיום, יוד, מנגן, סלניום, גופרית, בורון, כלור, חומצות אמינו, שמנים אתריים, פורנוקומרינים, ויטמיני B (במיוחד B12, 2B ו-B6),C ,E, PP, ביופלבנואידים, כולין, פרו-ויטמין A. שורש סלרי עשיר בויטמין K.



לאדם מבוגר מומלץ לצרוך מדי יום 50-150 מ"ל של מיץ סלרי, כמות גדולה יותר עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול ולחוסר תיאבון.



הסלרי מתאים לכל מזון: בשר, ירקות, פטריות, דגים, ביצים, קטניות וניתן לאכילה גם חי וגם מעובד. מבין התבלינים הוא משתלב הכי טוב עם כורכום.



לא במקרה הסלרי נחשב מאז ומתמיד לצמח מרפא חשוב. היום מתפרסמים יותר ויותר מחקרים רפואיים שמוכיחים את המוניטין הטוב של הצמח הזה.

הסלרי:

  • מטיב עם העור, השיער והציפורניים.
  • מטיב עם מערכת העצבים.
  • עוזר לגוף להשתקם לאחר מתח.
  • מוריד לחץ דם.
  • עוזר להוציא ליחה ממערכת הנשימה.
  • עוזר להפריש מלחי מרה.
  • משפר את פעילות שריר הלב.
  • מאזן את רמות הכולסטרול בדם.
  • שומר על זיכרון.
  • מונע תהליכי ריקבון במעיים.
  • משפר את התזונה התאית ואת זרימת הדם בבלוטת הערמונית.
  • מנטרל חומרים קרצינוגניים.
  • מאזן את משק המים והמינרלים בגוף.
  • משתן קל.
  • משפר את הריאה וממריץ את תהליכי ההחלמה במחלות עיניים שונות.
  • מאיץ את פעילות המעיים.
  • מנטרל טוקסינים.
  • מעודד הפרשת מיצי עיכול ובכך משפר את העיכול וכן מונע הרגשת כבדות לאחר הארוחה.
  • משפר תאבון.
  • חשוב במחלות כליות ובמקרים של אבנים בכליות.
  • מומלץ במצבי דיכאון וכושר עבודה ירוד.
  • מאזן את המערכת ההורמונאלית.
  • עוזר להתמודד עם הצטננות.
  • מדכה תהליכים דלקתיים.
  • מעלה את רמת סף הכאב.
  • משפר את ספיגת החלבונים.
  • מאיט את תהליכי ההזדקנות.
  • מומלץ לתלמידים, סטודנטים ואנשים שעבודתם קשורה במאמץ שכלי.
נוזל מסלרי מבושל מטיב עם חולי כיב קיבה, כיב תריסריון, עצירות וגסטריטיס.

הסלרי מומלץ לסובלים מאלרגיות, מחלות בלוטת התריס ומערכת השתן.


מחקר של המחלקה לחקלאות של ממשלת ארה"ב הוכיח שסלרי מאזן את רמת הכולסטרול בדם. הוא הראה שאכילת 100 גרם סלט סלרי על בסיס יום-יומי גורם להורדת רמת הכולסטרול "הרע" ב-10% עד 20%. בנוסף, מחקרים אחרים מצאו ירידה של 17.3% - 33.5% ברמת הטריגליצרידים בדם, לאחר שלושים ימי צריכת סלרי בלבד.


סלרי חשוב מאד בתזונת גברים. מומלץ להרגיל ילדים לאכול כמה שיותר סלרי החל מגיל צעיר: תמיד הרבה יותר קל לייצר הרגל מאשר לשנותו. סלרי הינו טיפול מונע לבעיות פרוסטטה, משפר כוח גברא, משפר ליבידו ובשילוב עם תפוחי עץ מהווה טיפול לבעיות פרוסטטה.


סלרי בכל צורה מומלץ לאנשים הסובלים ממחסור בויטמינים או/ו מינראלים, אנשים עם כוח חיות נמוך, הסובלים מעייפות כרונית, בעיות חילוף חומרים, רגזנים ועצבניים.




סלרי הינו מרכיב חשוב בכל דיאטת הרזיה: הוא לא רק מכיל 16- 18 (בהתאם לסוג) קל' ל-100 גר' בלבד, אלא גם בעל אנרגיה שלילית, כלומר העיכול של סלרי דורש יותר קלוריות ממה שהוא מכניס לגוף.

אם אתם מעוניינים להוריד משקל, אך אינכם רוצים להיכנס למשטר דיאטה כלשהו - פשוט תאכלו בריא, תשתו מיץ סלרי אחרי כל אוכל ותעשירו את תזונתכם בסלט סלרי זה או אחר.

ישנם גם דיאטות הרזיה המבוססות על סלרי.

. תוכלו לקרא בהרחבה על שימוש בסלרי ברפואה העממית ובקוסמטיקה טבעית וכמובן במטבח בספר החדש "קל להיות בריא" . תוכלו להזמין את הספר דרך צור קשר או בהוצאת אוריון.


האם לכולם טוב להשתמש בסלרי? - לא.



  • סלרי לא מומלץ בהריון, כי הוא גורם להתכווצות הרחם ולכן יכול לגרום הפלה.
  • סלרי מעלה את חומציות הקיבה ולכן אסור לאנשים בעלי כיב קיבה או כיב תריסריון על רקע חומציות גבוהה של קיבה, במצב אקוטי של המחלה.


  • יש להיזהר לאנשים הסובלים מדליות ברגליים או טרומבופלביטיס.
  • לא מומלץ בתקופת ההנקה, כי סלרי מקטין את הלקטציה.
  • מומלץ להימנע לסובלים מרגישות יתר לאור השמש, כיוון שסלרי יכול להגביר את הרגישות לאור השמש.
  • מיץ סלרי לא מומלץ לאנשים קשישים ומוחלשים.
  • במינונים גבוהים סלרי לא מומלץ לחולי כליות.


איך לבחור סלרי? - תבדקו שהעלים טריים ושהשורש לבן ולא מקומט, העלים ירוקים מבריקים בצבע ירוק-בהיר.

סלרי שומר על סגולותיו 4-5 ימים מרגע הקטיפה בטמפרטורת החדר וכשבועיים במקרר.

קל לגדל אותו בחצר הבית, על עדן החלון וכמובן בגינה. כל מי שיש לו אפשרות - מומלץ בחום.

אחרי שבוע של קירור, הסלרי יאבד כ-50% מהויטמינים שבו, ואילו לאחר בישול, הסלרי יאבד 70% מהויטמינים.

כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף איבחון, ייעוץ/טיפול רפואי.



כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי ©