ראשית כל, חשוב לי להדגיש שלא באתי בנסיונות שכנוע אלא מתוך כוונה לשתף אתכם במידע בלבד. אני לא קוראת לכם לשום דבר ומשאירה את כל ההחלטות בידיכם.

האם האדם נברא צמחוני?

מאז שנוח ירד מהתיבה, אנשים אוכלים בשר. וכל עוד המשיח לא הגיע, נראה שרבים מאיתנו ימשיכו לאכלו. ישנם מקומות בהם תזונה מבוססת על בשר נובעת מהאקלים ומתנאי החיים, כמו למשל בקרב האינואיטים (אסקימואים). אבל למה אנשים אחרים אוכלים בשר? מבחינה פיזיולוגית, אנשים הרבה יותר קרובים לבעלי חיים צמחוניים (כמו קופים) מאשר לבעלי חיים טורפים (כמו נמרים). בעלי חיים טורפים אינם מזיעים; בזמן שתיה, הם מלקקים את הנוזל, ולא מוצצים אותו בשפתיים (כמו צמחוניים). כמו צמחוניים; יש להם ציפורניים ארוכות וחזקות להחזקת הטרף, ואין להם אמילז ברוק לפירוק הפחמימות. הם מייצרים הרבה HCLלפירוק העצמות והם גם בעלי פורמולת שיניים שונה. נוסף לכך, המעי שלהם קצר ומוציא במהירות טוקסינים הנמצאים בבשר, כך שהם מסוגלים לעכל את הבשר ללא הכנות ממושכות. לדוגמה, אורך המעיים של בעלי חיים טורפים גדול פי 3 מאורך גופם, ואצל האדם – אורך המעיים גדול פי 6 מגובהו, כמו אצל בעלי חיים צמחוניים. כשאדם בעל מעיים כה ארוכים אוכל בשר, הוא מרעיל את עצמו בטוקסינים המקשים על פעילות הכבד והכליות וגורמים להתפתחות מחלות שונות.

הקשר בין צריכת בשר, בריאות ואריכות ימים

אכילת בשר מגבירה את הסיכון למחלות קרדיו-ווסקולריות וסרטניות. מחקרים מצאו קשר ברור בין צריכת בשר לבין סרטן המעי הגס, סרטן השד והרחם. כל סוגי הסרטן האלו נדירים אצל צמחוניים. במדינות בהן רמת צריכת הבשר גבוהה, מחלות אלה הן בגדר מגיפה. במדינות בהן צריכת הבשר נמוכה, מחלות אלה נדירות למדי. בספרו של רסל על סיבות התחלואה במחלת הסרטן הוא כותב שמתוך 25 מדינות בהן צריכת הבשר גבוהה, ב- 19 ישנה תחלואה גבוהה בסרטן. לעומת זאת, מתוך 35 מדינות בהן אוכלוסיה לא צורכת בשר או צורכת אותו בכמות מוגבלת מאד, אין אף מדינה עם רמה גבוהה של מחלות סרטן. לדוגמה, שכיחות סרטן המעי הגס נמצאת ביחס ישיר עם צריכת הבשר. כך, למשל, יש הרבה יותר סרטן באנגליה אוכלת הבשר מאשר בהודו, בה כמעט ולא אוכלים בשר. ובאנגליה הרבה פחות מאשר בסקוטלנד, שם אוכלים בשר עוד יותר.

אכילת בשר מקצרת את החיים. אורך חיים ממוצעת של אסקימואים, שתזונתם מורכבת מבשר ודגים, הוא 30 שנה. בתקופה שהקירגיזים אכלו בעיקר בשר, גילם עבר את גיל ה-40 לעיתים נדירות בלבד. עם הזמן תפריטם השתנה והתעשר במזונות נוספים, ועם כך התארכה גם תוחלת חייהם. מצד שני ישנם שבטים, עדות וקבוצות דתיות שונות שידועות בבריאות טובה ואריכות חיים, כמו שבט החונה, אינדיאנים משבט ניוקטן ואחרים, בקרבם אורך החיים נע בין 80 ל-100 שנה. מה שמייחד אותם, זה תזונה צמחונית.

בזמן מלחמת קוריאה נעשו נתיחות גופות של 200 חיילים אמריקאים ו-200 חיילים קוראינים בגיל כ-20 שנה. לכ-80% מהחיילים האמריקאים כבר היו פלאקים על דפנות כלי הדם שנוצרו כתוצאה מאכילת בשר – לעומת כלי הדם הנקיים של חיילים קוראניים שהיו צימחוניים. סקר בין 214 חוקרים מ-23 ארצות שונות בעולם הראה שקיים קונצנזוס בנוגע לקשר ישיר בין תזונה ומחלות קרדיו-ווסקולריות (Kaare R.Norum, "Whot is the Experts'Opinion on Diet and Coronary Heart Diserses?" journal of rhe Norwegian Medical Associatuon, 12 February 1977).

מעבר לדיאטה צמחונית מפסיק את התפתחות המחלות הקרדיו-ווסקולריות ב-90-97% מהמקרים (Journal of the American Medical Association 176:134-5'1961). שילוב צריכת בשר עם עישון/אלכוהול מהווה את הסיבה העיקרית למוות בארצות אירופה, ארה"ב ואוסטרליה (Inter-Society Comission for Heart Disease Rtsources. Primary prevention of the arteriosclerotic diseases. Circulation 42: A53-95, December 1970 ).

גם ד"ר סיאטורי מצא שאנשים עם מחלות קרדיו-ווסקולריות "יכולים לשפר את בריאותם", אם ישתמשו בחלבונים ממקור צמחי בלבד (C.R.Sirtori,et.al., "Soybean Protein Diet in rhe Treatment of type II Hyperlipoproteinaemia", The Lancet 1 (8006): 275-7, (5 February 1977)).

מחקר בהארוורד הראה שצימחונים גם פחות סובלים מאלרגיות ומהתקררויות. 80% פחות צמחונים סובלים מסוכרת מאשר אוכלי בשר, והכליות של אוכלי בשר צריכות לעשות פי 3 יותר עבודה מכליות של צמחונים. כתוצאה מאכילת בשר מתרבים חיידקי רקבון במעיים, שגורמים להעשרת הדם באינדול, פנול, סקטול, קרזול, פוטרסצין, קדברין וטוקסינים אחרים. זה חמור במיוחד לאנשים עם פעילות מוחלשת של כבד וכליות, כמו חולים במחלות כרוניות, במיוחד במחלות כליה וכבד, אנשים מבוגרים מאד וכד'. לא פלא, אם כך, שבאנגליה צמחונים משלמים פחות לחברות הביטוח.

יתירה מזו, בסין העתיקה אחת מדרכי ההוצאה להורג היתה ע"י אכילת בשר. הנידון למוות הוכנס לתא בודד והואבס בבשר שמן בלבד. במהרה האיש היה מת ביסורים בגלל אי-יכולתו לעכל את המזון.



מדוע בשר גורם לבעיות?

1. הערך התזונתי של בשר

אם לדבר על הבשר עצמו, הוא עשיר בשומן (וזה אותו שומן מן החי, שאנחנו כל הזמן מבקשים להמעיט בשימושו!); חומצות אמינו של הבשר מתפרקות עם הפרשת חומצות, והדבר גורם לעליית החומציות ונטיה לאצידוזיס; הבשר עשיר בפורינים, שבבעיות בחילוף החומרים הופך לחומצה אורית, ששוקעת בצורת המלחים שלה בגידים ובפרקים וגורמת לארטריטיס.

הנה כמות הפורינים במ"ג % בסוגים שונים של בשר:

כבש 27

עוף 28

בשר בקר 40

בשר עגל 48

כליות 80

כבד 95


(מכאן גם רואים אחת הסיבות, למה בשר עוף נחשב בריא יותר מבשר בקר.)

האדם זקוק לצריכת 45 גרם חלבונים ביממה. אכילת יתר של חלבונים גורמת לעומס יתר על הכליות, למחלות קרדיו-ווסקולריות ויכולה גם לעורר תגובות אלרגיות. מזון צמחוני מכיל את כל סוגי החלבונים ובכמויות שלא משאירות ספק: אם בהחלט יכול לקבל כמות מספקת של חלבון ממזון צמחי. לפעמים מזון צמחי אף מכיל יותר חלבון ממזון בשרי. לפניכם כמה דוגמאות:



מזון כמות החלבון ב-%

תפוח אדמה 2

לחם 6-8

שיבולת שועל 10-12

אפונה ירוקה 23

אגוזים, פיצוחים 30

פולי סויה 40

נקניק 14

בשר בקר קל שומן 23

לגבי הימצאות חומצות אמונו חיוניות, הנה חומצות אמינו חיוניות במ"ג ל-100 ג' מזון נטו:



מזון

איזוליצין

ליצין

טראונין

ולין

מטיונין

ליזין

טריפטופן

פנילאלנין

חלבון ב-%

ביצה

597

1081

610

772

424

903

204

652

12.2

חלב פרה

189

324

153

191

87

261

50

171

3.2

בשר בקר

782

1478

803

1035

445

1589

210

795

18.6

עוף

653

1412

885

877

471

1588

293

744

18.2

דגים

600-1000

1200-1900

1300-1900

700-900

350-600

1000-1800

180-200

700-900

15-19

פולי סויה

1810

2670

1390

2090

560

2090

450

1610

34.9

אפונה ירוקה

1330

1650

930

1100

250

1660

260

1110

23

שעועית

1030

1740

870

1120

280

1590

260

1130

22.3

כוסמת

520

680

500

590

260

630

180

540

12.6

שיבולת שועל

500

780

350

580

140

420

160

550

11.9

אורז

330

620

240

420

130

260

80

350

7

גריסים

480

490

320

490

120

300

100

480

10.4

לחם אחיד

303

538

274

384

138

229

97

391

8.4

לחם שיפון

207

356

175

268

62

186

67

309

5.5

תפוח אדמה

86

128

97

122

26

135

28

98

2



אין גם לשכוח, שבניגוד לחלבון הצמחי, חלבון מין החי תמיד מלווה בשומן רווי, שמהווה גורם סיכון למחלות קרדיו-ווסקולריות. בנוסזף לכך, אנחנו יכולים לאכול אותו רק לאחר בישול ממושך, כאשר תוך כדי בישול הזה נהרס 50% מהחלבון. את בחלבון שנשאר נספג בגוף בקושי ותוך כדי השקעה אנרגטית רבה.

גם מינרלים מופיעים בכמויות מספיקות בתזונה צמחונית ולפעמים אפילו בכמויות גדולות יותר מאשר בבשר. למשל, הנה



כמות הברזל במ"ג בכמה ממוצרי המזון (ל-100 ג' מוצר):

אפונה ירוקה 1.8

כרובית 2.6

תפוח אדמה אפוי 2.8

בשר בקר 3.4

אגוזים 3.8

שיבולת שועל 5.53

כוסמת 6.67

קורנפלקס 16-17



בנוסף לכך, בתזונה צמחונית ישנם הרבה יותר מוצרים שמשפרים את ספיגת הברזל. מבחינה סטטיסטית, צמחונים סובלים מאנמיית חוסר הברזל וזקוקים לתוספת ברזל לא יותר מאוכלי בשר.

2. פסולת המצויה בבשר בעלי החיים

לאחר השחיטה, הגוף מפסיק להפריש את הפסולת והיא נאגרת בתוך הבשר ונאכלת יחד איתו. במדינות מפותחות עם חקלאות מודרנית, בשר מעושר בהרבה חומרים מזיקים כגון אלא המשתמשים לזירוז הגדילה, פסטיצידים והרביצידים, שנשארו אצל החייה מהמזון המודרני שלה. כמות ה-DDT בבשר גדולה מזו שבדגנים פי 13. כמו כן, הבשר מכיל סטרואידים שהחיה צרכה עם המזון. כימיקלים אלו נוספים לבשר הרבה קודם השחיטה, אבל החוק לא מחייב לציין אותם על התווית. בספרם "רעלים בגופינו", חוקר אמריקאי הארי וסטיבן נל מביאים דוגמאות לדבר. לבעלי חיים המיועדים לשחיטה מוסיפים טרנקוויליזטורים, הורמונים, אנטיביוטיקה ותכשירים כימיים אחרים. הו כותב גם, שבבשר שאנו אוכלים נוספו יותר מ-2700 חומרים כימיים שונים. יותר מאלפיים ושבע-מאת!

כמו כן, מוסיפים נייטרטים וטיטריטים על מנת למנוע מהבשר לקבל צבע ירוק-אפרפר כתוצאה מהתפרקות. כימיקל זה מסייע בשמירת צבעו האדום של הבשר. כמו כן, כאמור, הבשר מכיל חומרים פעילים וטוקסינים, שנשארו בתוך הבשר לאחר השחיטה. בעוד רבות נאמר על הנזק שיכולות לגרום סיגריות, מעטים יודעים שכמות הבנזופירין בכל 90 ג' בשר תואמת את כמות הבנזופירין ב-600 סיגריות.

צרכני 70% מכל האנטיביוטיקה שמשתמשים בה בארצות הברית הם בעלי חיים בתעשיית המזון. שימוש זה באנטיביוטיקה גורם להופעת זני חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. על שימוש באנטיביוטיקה ובזרזי גדילה בתעשיית במזון ראו גם: http://cafe.themarker.com/view.php?t=950473

בעלי חיים שקיבלו בחייהם אנטיביוטיקה, אינם בריאים. אצל חלק מהם במשחטות מוציאים גידולים.

הדם שבבשר מכיל גם חיסונים שקיבלו החיות למניעת מחלות שונות, והשפעתם על האדם לא ידועה, אבל ספק שהם מיטבים עם בריאותו. האנטיביוטיקה מדכאת את פעילות תאי הגוף, מעכבת יצירת חלבון (חלק מאמהות שקיבלו אנטיביוטיקה בזמן ההריון איבדו את ילדיהן או ילדו ילדים בעלי מומים שונים. לדגומא: ילדים, שאמהותיהם קיבלו ציקלופסטין סובלים מהפרעות במבנה העצם; אמינוגלוקוזידים וטטרציקלינים גורמים למחלות חניכיים ולעששת; סטרפטומיצין פוגע בכושר הדיבור; פניצילין גורם לאלרגיה אצל 16% מהוולדים ופוגע בפעילות המעיים; ספטרן פוגע בפעילות המעיים עד לסכנת חיים של התינוק.)

סרטון על נזקי הבשר: www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=2939509

3. תנאי הגידול והשחיטה של בעלי החיים

נוסף על אלו, אין לזלזל במתח, בו חי בעל החיים המסכן, המיועד לשחיטה: בנוסף לתנאים הלא-טבעיים והאומללים של החיה, עליהם דובר כבר רבות, בעל חיים זה חווה סטרס כתוצאה מהפסקת האכלה לפני השחיטה, מצפיפות, טראומות, קור או חום יתר, סטרס מהעמסה, מהובלה ומפריקה, סטרס משינויים בכלל וסטרס מפחד מוות.

אנחנו גורמים לבעלי חיים לחיות ולמות בסבל. הם נולדים הרבה פעמים בהפרייה מלאכותית, מסורסים באכזריות, הם ניזונים בהורמונים ואוכל לא טבעי ובסוף התהליך הרבה זמן מובלים בתנאים נוראים למקום מותם הנורא. תמונות וסרטונים, שמודלפים מידי פעם לעיתונות ולאינטרנט, מספרים על יחסו הבלתי יאומן של אדם המודרני לבעלי החיים שברשותו. אצל הגויים שאינם מבצעים שחיטה על פי ההלכה, לעיתים קרובות התהליך אף ארוך, מפחיד ונורא עוד יותר. לאחר החיים האומללים (שאנחנו האשמים היחידים בהם!), בעלי החיים מובאים תוך ייסורים נוראיים בדרך מוות ארוכה למקום בו הם מקבלים מכה בחשמל, בפטיש או בשיטה אחרת, הם נתלים ברגליים עם הראש למטה, ובעודם עוד חיים, משספים להם את הגרון ומסירים את עורם. הם חיים בסבל ומתים בפחד מאיבוד דם.

סטרס שלפני המיתה נמשך הרבה מאד זמן ומשפיע על כל תא בגופם. כמובן, בשחיטה יהודית הסטרס הוא הרבה פחות, אבל עדיין קיים. הורמוני סטרס שאדם צורך יחד עם הבשר מזיקים. המסורת שהיתה קיימת אצל כל מיני עמים לדואג למצב רוח רגוע וטוב אצל הבהמה לפני השחיטה מבוססת על דברים של ממש, אבל בעידן תעשית המזון מסורת זו הפכה בדרך כלל להיסטוריה בלבד.

אני מכירה אנשים, שהפכו לצמחונים אחרי שקראו וראו תמונות של שחיטה. אני בטוחה, שהרבה יותר אנשים לא יוכלו לחשוב על אכילת בשר אם יראו מקומות אלה במו עיניהם.

תנאי ה"גידול" בתעשית הבשר המודרנית ותהליך הפיכתה של חיה לבשר מתואר בספרים רבים, למשל, בספרו של אריק שלוסר וצ'ארלס וילסון "פאסט פוד" ("Chew On This" של Eric Schlosser and Charles Wilson. ובסרטים רבים, לדוגמה:





סרטון על תרנגולות:

עוד:

תנגולות בתעשית הביצים בישראל:







המתת בקר:









בעלי חיים המגודלים לשחיטה, הינם בעלי חיים מפוטמים. פיטום מבחינת החייה – זו מחלה. עוד בעודן בחיים, חיות אלה כבר סובלים לא רק נפשית, אלא גם משינויים פתולוגיים, הנגרמים ע"י סביבה לא טבעית, חוסר תנועה ותזונה עודפת ולא נכונה. שינויים אלה אינם מהווים מחלות זיהומיות או טפיליות ואינן פוסלות את הבשר, אבל הם לא יכולים שלא להשפיע על בריאות האדם שמכניס בשר כזה לגופו. בעלי חיים שגודלו בחוסר תנועה ופיתחו בעיות בחילוף החומרים, סובלים ממחלות פרקים וכלי דם. כתוצאה מכך, בבשרם יש ריבוי חומצות רוויות, הגורמות להשמנה. שימו לב, צמחוניים הרבה פחות סובלים מבעיות השמנה מאשר אנשים אוכלי בשר )אצלם השמנה באה בדרך כלל כתוצאה מנטייה גנטית או מחלה הורמונאלית), מחלות כבד וכליות, אלרגיות, הרבה סוגי מחלות פרקים, מחלות סרטניות כנזכר, ועוד. בתנאי גידול תעשייתיים בעלי החיים נמצאים בתנאים טובים להתפשטות טפילים שונים: וירוסים, חיידקים, פטריות, תולעים. הם לא תמיד נמצאים בבדיקה ווטרינרית, הם לא מתים בהקפאה ולא תמיד בבישול: הם נהרסים רק בבישול ממושך מאד. למשל, טוקסיני סלמונלה לא נהרסים גם בחימום של-C1200, וכן לא בעישון ולא במליחה. בעיתונות ובספרות בנושא ניתן למצוא תיאורים של מקרים רבים של מחלות כתוצאה מאכילת בשר נגוע שכזה. למשל, ב-2001, עיתונים סיפרו על אישה באריזונה, ארה"ב, Dawn Bacerra, שעברה ניתוח הוצאת תולעת מהמוח. התולעת הגיעה לשם עם הבשר וגרמה למחלת הנפילה (אפילפסיה). המחלה חלפה עם הוצאת התולעת(http://www.thelifetree.com/newsarticle01.htm). ישנה גם דעה ששפעת החזירים המפורסמת נגרמה ע"י הידבקות האנשים בוירוס כתוצאה מאכילת בשר חזיר. לא פלא שבאנגליה מסעדות צמחוניות משלמות פחות ביטוח על הרעלות מזון מאשר מסעדות לא-צמחוניות.



סוף דבר

בקיצור, תאכלו מה שתחליטו לאכול, אבל דעו שאין שום צורך בריאותי באכילת הבשר. יתר על כן, לטובת בריאותכם מומלץ להמעיט באכילת הבשר. נקודה נוספת למחשבה: מומחי או"ם מזהירים כי גידולי הבשר תורמים להתחממות הגלובלית.

כמובן, חלק ניכר מהבעיות שצוינו לא רלוונטיות, כאשר מדובר בבשר אורגני, "תרנגולות חופש" וכד'.





כל האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד.




על תזונה לכל דבר, על דיאטות למחלות ומצבים פיזיולוגיים שונים, על כל דבר שאנחנו אוכלים וכל משקה שאנחנו שותים, על רפואה עממית ועל קוסמטיקה טבעית - בספר החדש

"קל להיות בריא"

כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי