עד לא מזמן בשום מקום בעולם, גם באירופה, אישה רזה לא נחשבה ליפה, אלא לחולה או לחשש חולה. ודווקא נשים בעלות גוף מלא נחשבו ליפות. ברוסיה, בימי המלך פיוטר הראשון רק אישה עם עודף משקל של לא פחות מ-20 ק"ג נחשבה ליפה. באנגליה, בימי אליזבט המלכה רק נשים שמנות נחשבו ליפות ולכן נשים דאז התשתדלו לשים כריות מתחת לשמלות כדי להיראות מלאות יותר. אופנה זו התפשטה אחר-כך גם למדינות אירופיות אחרות. ברוב מדינות אסיה וגם באירופה בתקופת הרנסנס דווקא נשים מלאות שלא לומר שמנות, נחשבו ליפות. נוגה של בוטיצ'לי שצויירה ב-1485 נחשבה ליפה בנשים. בספרים של אותם הימים גברים חזרו והדגישו עד כמה זה גרוע כשאצל אישה מרגישים את העצמות. למשל, הצרפתי פייר ברנטום בספרו "נשים אדיבות" כותב: "ברור, שנשים שמנות מועדפות. כך גם סוס קרב גבוה ויפה עדיף על פני קטן ועומלל..." (תרגום חופשי). תיזכרו בנשות רובנס בהולנד טיציאן באיטליה או נשות קוסטודייב ברוסיה. גם בשנות ה-50-60 נשים רזות לא נחשבו ליפות באירופה. דוקא נשים מלאות יותר, נשיות יותר נחשבו ליפות יותר. בשנות ה-50 ג'ינה לולובריג'ידה נחשבה ליפה בנשים באירופה ובשנות ה-60 - מרלין מונרו. שתיהן נשיות למדי.

רק אחר-כך בהשפעת התנועה הפמיניסטית האופנה החלה לסגוד לנשים גבוהות רזות, שלא ניכרות בהן סימני נשיות, הדומות למין השני. תספורת וביגוד נהיו לפחות ופחות מזוהים עם נשיות והנשים החלו לשאוף להידמות לטוויגי - דוגמנית אנגלית עם גוף ילדותי לגמרי. שיגעון ההרזיה לא נגמר מאז וגרם להרבה טראגדיות, מחלות, תסביכים וכו'. יש נשים שבמרדף אחר דוגמנית ידועה בצעו ניתוחים פלסטיים שגרמו להן לבעיות מרובות ואף הוציאו עצמות מגופן, דבר שגרם לבעיות בתפקודי הראה וחילוף החומרים של החמצן.

לא הייתי מדברת על זה, אילו משקל היה עניין של יופי בלבד. אך לא, זה גם עניין של בריאות!

תת-משקל היא בעיה חמורה מאד הגורמת לחוסר איזון הורמונאלי וכל מיני בעיות קשות הנובעות ממנו, כמו למשל חוסר פוריות.

עודף משקל גם הוא מהווה בעיה. עודף משקל שנגרם ע"י תזונה לא נכונה ואורח חיים לא נכון גורם למחלות קרדיו-ווסקולריות, בעיות בוורידים ובמפרקים ולבעיות אחרות.

המשקל האידיאלי כמו בכל דבר אחר הוא שביל הזהב. השאלה היא מה להחשיב לשביל הזה?

ישנם חישובים פשוטים המקובלים לקביעת ההשמנה:

1מספר של קטלה.

  • משקלה של אישה בעלת עצמות דקות אמור להיות 315-335 ג' לכל ס"מ של גובה; אישה בעלת עצמות ממוצעות אמורה להיות בעלת 340-360 ג' לכל ס"מ של גובה ואם היא בעלת עצמות רחבות - 365-386 ג' לכל ס"מ של גובה.
  • לדוגמה, אם אישה בעלת עצמות רחבות וגובה 165 סמ'. היא אמורה לשקול 60-64 ק"ג
2. לחלק את המשקל בריבוע הגובה במטרים.

למשל, אם הגובה הינו 1.65 והמשקל הוא 68 קג', יש לחלק 68 ל-(1.65X1.65). אם התוצאה המתקבלת עולה על 25 מדובר במשקל יתר ואם התוצאה עולה על 30 - מדובר עודף משקל או אף בהשמנה.

הסטטיסטיקה מראה שנכון להיום לכל אירופאי חמישי יש עודף משקל, מתוכם בקרב תושבי הערים ללמעלה מחצי מהאוכלוסייה יש עודף משקל והבעיה הולכת ומחמירה משנה לשנה.

היום אין ספק בכך שחילוף חומרים הינו תורשתי, ולא פחות ממאה גנים קשורים בו. כמה פעמים בשנה במעבדות שונות בעולם מוצאים גן נוסף שבעיות תיפקודו גורמים להשמנה. הינה מספר -דוגמאות.

  • מדענים אנגליים גילו שחוסר בלפטין גורם להשמנה. חומר זה אחראי על הרגשת השובע וגם מעורר מרכז הנאה במוח. אנשים עם פגם תורשתי ביצור בחומר זה סובלים מתאבון יתר וממשיכים לאכול גם כאשר גופם כבר קיבל הרבה מעבר לצורכו.

  • - במחקר משותף של האוניברסיטה היפנית קייאו וחברת התרופות Yamanouti נמצא חלבון AGF, שמופרש על ידי הכבד ולא מאפשר לגוף להוסיף במשקלו ללא קשר לתזונה. מדענים מנסים עתה ליצר תרופה על בסיס AGF, שתאפשר לשלוט בתהליכי חילוף חומרים ולמנוע השמנת יתר וסכרת.
  • גן C- HNGI גורם להשמנה וגם להופעת ליפומה (גידול ריקמת השומן).

  • תקלות בגן 4 MC גורמות לצורות קשות ובלתי נתונות לטיפול של השמנה, כ-5% מכלל האוכלוסייה נושאות גן זה. כיום, בקליניקות אמריקניות רבות כבר לא נותנים דיאטות הרזיה לפני שבודקים גן זה.

  • הופרדו כבר 12 גנים האחראיים על המיקום ועל הגודל של שכבות השומן בגוף.

אכן, לתורשה יש חלק נכבד בבעיה: 10% מכלל האוכלוסייה נושאת גנים האחראים על השמנה. אנשים כאלה לא יצליחו לרזות בשום שיטה מוכרת היום.

אבל תורשה איננה הסיבה היחידה. ב-60% ממקרי ההשמנה הסיבה אינה תמונה בגנים אלא בתזונה לא נכונה ובהרגלי אכילה פסולים. לפי הסטטיסטיקה האמריקאית יותר מ-4000000 אמריקאים סובלים מהפרעות אכילה שונות. הפרעות נפוצות ביותר הם אנורקסיה, בולימיה ואכילת יתר (binge eating). ברוב המקרים הסיבה לאכילת יתר קשורה בהתאפקות ממוכשת מאכילה (כמו בדיאטות והגבלות אכילה אחרות), חוסר איזון רגשי (כתגובה למתח, דיכאון, חרדה, זעם, כעס, שעמום) ותלות רגשית. אכילת יתר יכולה לגרום לבעיות בריאותיות רציניות: פיזיות, נפשיות ורגשיות.

נכון להיום, המדינה השמנה ביותר היא ארצות הברית. הסיבה לכך היא צריכת ג'אנק פוד. אמריקה היא אם הג'אנק פוד והאמריקאים צורכים אותו בכמויות עצומות. 90% מהילדים האמריקאים אוכלים במקדונלדס לפחות פעם בחודש. אם בשנת 1970 האמריקאים שילמו על ג'אנק פוד 6,000,000 דולר, ב-2005 זה היה כבר 134,000,000 דולר. רק על הממתקים שוק אמריקאי מרוויח מידי שנה יותר מ-23 בליון דולר! סטטיסטיקאים אומרים שהיום אמריקאי ממוצע מוציא על ג'אנק פוד יותר כסף מאשר על השכלה אקדמית, מחשב, תוכנות מחשב, מכונית; יותר מאשר על תרבות ובידור גם יחד.

מאז השתרשות הג'אנק פוד, אנשים באמריקה משמינים יותר ויותר, הכושר הגופני שלהם יורד, ובריאותם נהיית יותר ויותר רופפת. עם הזמן הבעיה מחמירה יותר ויותר: משנות השבעים אחוז הסובלים מהשמנה באמריקה אצל המבוגרים עלה ב-50%, אצל ילדים מעל גיל 11 - ב-200% ואצל ילדים בגילאי 3-11 - ב-300%.

ג'אנק פוד הינו האוכל הלא בריא האולטימטיבי: הוא דל בסיבים תזונתיים, דל בחומרים מזינים, עשיר בקלוריות, במלח, בחומרי טעם וריח, חומרים משמרים, חומרי צבע, עמילן, סוכר, שומן מין החי, חיידקים פתוגניים וצירופי מזון לא בריאים.

בנוסף הוא ממכר. היום ישנם אנשים ש"לא יכולים" בלי ג'אנק פוד! ויש כאלה שכבר אוכלים רק אותו. הוא גם מרגיל אנשים לאכול הרבה מעבר למה שהם זקוקים לו. מבחינה קלורית, מנה ממוצעת אחת של מקדונלדס היום מכילה כמעט כמות יומית של קלוריות, לה זקוק הילד. יש הערכה, שכ-110,000 אמריקאים מתים כל שנה כתוצאה מהשמנה. השמנה הינה גורם חשוב להתפתחות סכרת מסוג II. כשילדים מתרגלים לצרוך ג'אנק פוד, זה גורם להם להשמנה. והשמנה בגיל צעיר משנה את הביוכימיה של הגוף. לפי הערכת הרופאים, 33% מהילדים שנולדו בשנת 2000 יחלו בסוכרת.

מה כוללת הרשימה של ג'אנק פוד? - דגני בוקר, ממתקים, צ'יפס, עוגיות, משקאות מוגזים, מזון מהיר (שניצלים על סוגיהם, המבורגרים וכדו') וכיו"ב.

האמריקאים מתמכרים למזון מהיר כבר בילדות וכבר אז מגיעים למשקל עודף. הסטטיסטיקה אומרת שאם ילד בגיל 13 הינו בעל משקל עודף, ב90% מהמקרים בגיל 35 הוא יסבול מהשמנה קשה. לפני מספר שנים הממשל האמריקאי הזהיר כי תוך עשרים שנה, השמנת יתר תעקוף עישון כגורם תמותה מספר אחד בארצות הברית. השמנת יתר הורגת מידי שנה פי שניים יותר אמריקאים מאשר תאונות דרכים. אמריקאים רבים מגיעים למימדים כה גדולים שזקוקים לארונות קבורה מיוחדים לאחר מותם.

שאיש לא יחשוב שזה קורה רק לאמריקאים, נפנה לעובדות. העובדות אומרות, שבכל מקום בעולם, אליו מגיעה תרבות הג'אנק פוד קורים אותם הדברים בדיוק. לדוגמה, באנגליה, בין השנים 1984 -1994 צריכת הג'אנק פוד הוכפלה - ויחד איתה הוכפלו אחוזי ההשמנה והמחלות הנלוות. גם בעולם השלישי, אליו הציוויליזציה מגיעה במגוון צורות, כולל ג'אנק פוד, נשמר היחס. ביפן הכירו במציאות העצובה, בה אנשים זקנים, הדבקים באוכל מסורתי חיים אחרי מות ילדיהם, המכורים לג'אנק פוד.

ובכן, הג'אנק פוד התפשט בעולם ויחד איתו גם בעיית ההשמנה והבעיות הנלוות אליה:

* בעיות פסיכולוגיות וחברתיות של אנשים שמנים בחברה הסוגדת לרזון

* מחלות. נמצא קשר בין השמנה לבין

- תפקודי הלב (לפי מחקר שנעשה ב-52 מדינות ופורסם ב-Circulation ג'אנק פוד אחראי על 33% מכלל התקפי לב בעולם.

- סרטן המעי הגס

- סרטן השד

- אסתמה

- לחץ דם גבוה

- סכרת

- שבץ

ועכשיו תעצרו לרגע וחשבו: מה תאכלו מחר ומה תתנו לילדים שלכם לאכול?

עוד בנושא:

תוספי מזון

סרטון בנושא תוספי מזון


על תזונה לכל דבר, על דיאטות למחלות ומצבים פיזיולוגיים שונים, על כל דבר שאנחנו אוכלים וכל משקה שאנחנו שותים, על רפואה עממית ועל קוסמטיקה טבעית - בספר החדש

"קל להיות בריא"